CV Mal » Blogg » CV » Hvordan skrive en CV – fullstendig guide 2023

Hvordan skrive en cv

Hvordan skrive en CV – fullstendig guide 2023

4.8/5 - (12 Stemmer)

En god CV er billetten til ditt neste jobbintervju – men bare hvis du vet hvordan du skriver en CV som får dine ferdigheter, erfaringer og prestasjoner til å skille seg ut fra resten av søkerne!

Hvordan skal en CV se ut? Finn din profesjonelle CV MAL her — Kun 1% av jobbsøkere kommer videre til intervju. Med våre CV maler har du 89% høyere sannsynlighet for intervju.

CV tips og triks for 2023 | Beste CV-ferdigheter du bør ta med

Når arbeidsgiver ser på CV-en din, vil han eller hun se nøyaktig hvorfor du er den perfekte kandidaten for jobben og hva som gjør deg bedre enn alle de andre søkerne.

Forskning viser dessuten at arbeidsgivere gjennomsnitt bruker rundt syv sekunder på å se på en CV. Det gir deg syv sekunder til å fange og holde oppmerksomheten deres. Men hvordan gjør du det?

For å hjelpe deg har vi satt sammen en omfattende guide som forklarer nøyaktig hvordan du skriver en moderne CV, hvilke deler og innhold som skal inkluderes og hvordan du gjør det, steg for steg slik at du mestrer dette enkelt.

Hvordan skrive en CV?

Kontaktinformasjon

De viktigste personlige opplysningene du må inkludere er:

Adressen din, telefonnummer og e-postadresse

Du må også sørge for at alle er oppdaterte, og det er verdt å sjekke at det ikke er skrivefeil som kan hindre arbeidsgivere i å kontakte deg. Sett kontaktinformasjonen din øverst, rett under navnet ditt, så de er tydelige for arbeidsgiver.

Pass på at e-postadressen din er profesjonell! Hvis ikke den er det, bør du sette opp en dedikert adresse til jobbsøking.

Hvis du har en LinkedIn-side, et nettsted eller en blogg som er relevant og vil tilføre verdi til søknaden din, kan du inkludere URL-adressen også.

Hvordan skrive en personlig uttalelse til en CV

Noen ganger kalt en personlig oppsummering eller karrieresammendrag, skal ligge øverst på CV-en din, rett under navnet ditt og kontaktinformasjonen din.

Dette er uten tvil den viktigste delen av CV-en din, ettersom det er det første en arbeidsgiver vil lese på CV-en din.

I din personlige uttalelse må du få frem de viktigste elementene fra CV-en din og trekke leserens oppmerksomhet videre nedover. Hvordan ser en CV ut med en personlig uttalelse?

Det er lettest å skrive denne delen først etter at du har satt sammen resten av CV-en din. 

På den måten kan du trekke på de beste delene av informasjonen du allerede har skrevet.

Det er viktig å ta seg tid og bry seg om din personlige uttalelse. Dette betyr at du må skreddersy den til hver enkelt jobbsøknad. Fremhev særlig spesielle ferdigheter og erfaringer basert på nøkkelord i stillingsbeskrivelsen.

Hva du skal inkludere i en personlig uttalelse?

En god måte å strukturere introduksjonen på er å dele den opp i seksjoner. Du kan gjerne ha med en cv tittel i profilteksten som underbygger din nåværende stilling eller utdannelse. For eksempel “markedsfører”, “selger”, “privatøkonom” osv.

Hvem du er – start med en setning eller to som oppsummerer hvem du er og hva du stiller med når det gjelder utdanning, erfaring og interesser.

Hva du kan tilby – det er her du kan snakke om spesifikke ferdigheter, kunnskaper og erfaringer som passer til jobben du søker på. Hva har du oppnådd så langt? Hva gjør deg til en uvanlig eller attraktiv kandidat?

Karrieremålet ditt – avslutt med en linje eller to om de neste trinnene du ønsker å ta videre. Hva slags rolle, organisasjon eller utfordringer passer for deg?

Hold deg til prinsippet om “vis, ikke fortell”. I stedet for å nevne kvalitetene dine, ta med spesifikke ferdigheter og erfaring som viser at du besitter disse egenskapene.

Å perfeksjonere ditt personlige utsagn er nøkkelen til hvordan du skriver en jobb CV som blir lagt merke til i stedet for å bli avslått etter et overfladisk blikk. Ditt CV mål må være å bli lagt merke til og gi et raskt inntrykk av deg og dine ferdigheter og prestasjoner.

Arbeidserfaring

I alle CV eksempler skal din arbeidshistorikk skrives i omvendt kronologisk rekkefølge, med din nåværende eller siste stilling først.

For hver stilling, ta med stillingstittelen din, navnet på selskapet eller organisasjonen, beliggenheten og datoene du ble ansatt i den rollen.

Ta med et par punktpunkter som fremhever hovedansvaret og prestasjonene dine for hver oppføring, slik at mulige arbeidsgivere med et øyeblikk kan se hvor godt yrkeserfaringen din samsvarer med rollen du søker på.

Ikke inkluder jobber som er irrelevante for rollen du søker på – med mindre du er under utdanning eller utdannet med liten eller ingen annen arbeidserfaring.

I dette tilfellet, finn paralleller mellom stillingsbeskrivelsen og dine ansvarsområder i eventuelle tidligere praksisplasser, frivillige roller eller skole-/universitetskurs.

Din utdannelse og kvalifikasjoner

Det er viktig å inkludere detaljer om utdanning og akademiske kvalifikasjoner, spesielt hvis de er relevante for jobben du søker på.

Informasjonen du oppgir her vil variere avhengig av hvilket stadium du er på i karrieren og hvilket utdanningsnivå du har nådd.

Hvis du har en grad og mange års arbeidserfaring, trenger du ikke å inkludere resultatene dine, da dette vil kaste bort plass og ikke reflektere over din evne til å utføre rollen.

Men hvis du er nyutdannet med en sterk akademisk utdannelse, kan noen eksamensresultater hjelpe deg med å skille deg ut fra konkurrentene dine.

Andre ferdigheter, erfaringer og prestasjoner

Har du lite utdannelse og jobberfaringer å vise til, kan det være god CV hjelp i å inkludere ferdigheter, erfaringer og prestasjoner. Det er her du kan liste opp andre ferdigheter eller personlige prestasjoner som viser at du er egnet for rollen.

Hvis du kan andre språk, skriv dem opp her med en indikasjon på hvilket nivå du er på, slik at ansettelseslederen kjenner dine språklige evner. Skriv for eksempel fransk nivå 1 (nybegynner) eller nivå 7 (flytende).

Oppgi alle IT-pakker du er kompetent med, og hvis det er relevant, førerkortet ditt eller førstehjelpsopplæring.

Dette er også et bra sted å nevne frivillig arbeid du har utført, spesielt hvis du har begrenset arbeidserfaring.

Når det gjelder profesjonelle prestasjoner, ønsker potensielle arbeidsgivere bevis på hva du har gjort for å bidra til veksten av teamet, avdelingen eller organisasjonen, slik at de kan vurdere om du faktisk vil være en sterk ressurs for dem.

Bruk denne delen for å fremheve relevante og profesjonelle prestasjoner eller priser du har mottatt, samt bransjeopplæring du har deltatt på.

Dette kan hjelpe søknaden din til å skille seg ut, og kan være en god samtalestarter hvis du lykkes med å få et intervju. Hvordan skal en jobbsøknad se ut? Les mer her om hvordan du kan bruke relevant informasjon fra din CV og underbygge dette i din jobbsøknad. 

Men hold ting oppdatert og relevant for jobben du søker på.

Bruk en profesjonell tone

Ikke gjør den feilen å tro at en uformell eller “kompis-tone” vil glede rekrutterere.

Unnlatelse av å bruke en profesjonell tone er nær toppen av listen over CV-vaner som skremmer rekrutterere.

Unngå å bruke førstepersonsvinkling, ta heller ikke med for mye personlige synspunkter, men hold deg til fakta og tall.

Bruk et tydelig CV-oppsett og formatering

Nøkkelen her er å skape en enkel CV med et moderne bilde av deg selv om du ønsker å vise deg frem. I en undersøkelse av over 300 britiske arbeidsgivere fra jobbnettstedet Reed, sa 50 % av rekruttererne at deres viktigste vurdering når de ser på en CV er om den er sammensatt.

Dette betyr å liste din nåværende rolle på toppen av karrierehistorien din, gjøre relevant erfaring og kvalifikasjoner fremtredende og dele opp CV-en din i logiske deler.

De fremhevet også god formatering og en passende lengde som viktige avgjørende faktorer – et dokument på én til to sider er det ideelle formatet.

Punkter, fet skrift, understreking og kursiv er akseptable, det er bare viktig å være konsekvent hele veien. For eksempel viser det at noen stillingsbetegnelser med fet skrift og ikke andre er en mangel på oppmerksomhet på detaljer.

Ikke ta med for mye tekst. Lange avsnitt og små marginer vil sannsynligvis slå ansettelsesledere av før de i det hele tatt har skummet CV-en din. Massevis av mellomrom, korte, skarpe avsnitt og punktpunkter er ideelle.

Unngå også fancy fonter. Å velge noe enkelt, elegant og lett å lese, som Arial, er det beste alternativet.

Topptekster, bunntekster, bilder eller komplisert formatering bør også unngås. Alle presentasjonsbeslutninger bør være drevet av klarhet – gjør det som gjør CV-en din lettest å lese med et øyeblikk.

Når du har fått formateringen god, er et annet tips å konvertere og sende CV-en din som PDF.

Dette betyr at formateringen definitivt vil se ut slik du har tenkt – det er noen ganger risiko for at hvis arbeidsgiveren din bruker en PC og du bruker en Mac, for eksempel, kan det endre formateringen når de åpner vedlegget.

Hvordan få en CV til å skille seg ut

Skreddersy din CV til stillingsbeskrivelsen

En generisk CV vil ikke kutte det i dagens konkurranseutsatte arbeidsmarked. Rekrutterere vil se at du har lest stillingsbeskrivelsen og svarer direkte på den.

De kan fortelle når du ganske enkelt har sendt en CV eller et følgebrev du har brukt til en annen rolle med endret firmanavn, og vil ignorere søknaden din til fordel for noen som har tatt seg tid til å sørge for at søknaden deres viser nøyaktig hvorfor de passer utmerket for jobben.

Så hvordan skriver du en CV som er skreddersydd for rollen og selskapet?

Før du begynner, samle så mye informasjon du kan om jobben du søker på og selskapet. 

Undersøk den bredere sektoren, for å finne ut hva deres verdier er og hvilke utfordringer de står overfor.

Deretter kan du se gjennom stillingsbeskrivelsen og fremheve viktige nøkkelord som viser hvilke ferdigheter, kvaliteter og erfaring bedriften ser etter.

Din CV må vise at du oppfyller eller overgår kravene til jobben. Demonstrer dette ved å bruke nøkkelord fra stillingsannonsen og bruke dem til å formidle din erfaring og ferdigheter.

Jo mer spesifikk du kan være, jo bedre, så sikkerhetskopier påstandene dine med eksempler fra det virkelige liv.

Det kan være tidkrevende å skreddersy hver applikasjon, men arbeidsgivere må se forpliktelse til rollen, så ta deg tid til å få ferdighetene dine til å skinne for hver spesifikk applikasjon.

For mest mulig effekt, inkluderer du bare relevant arbeidserfaring til jobben du søker på. Jo mer relevant jobben er, jo flere detaljer bør du inkludere. Sikt etter fire eller fem eksempler for de mest relevante rollene.

Dryss nøkkelord fra stillingsbeskrivelsen gjennom CV-en din på fremtredende steder, for eksempel i ansvar og prestasjoner som er oppført i ansettelseshistorikken din, og i din personlige uttalelse.

For mer detaljert informasjon om hvordan du skreddersyr din CV, sjekk ut vår dedikerte blogg.

Inkluder hobbyer og interesser

Et godt tips for hvordan du skriver en CV som viser din personlighet er ved å vurdere å inkludere hobbyer og interesser.

Å inkludere dine interesser er imidlertid mer aktuelt hvis du er jobbsøkende tidlig i karrieren din, siden du i mangel av erfaring kan demonstrere personlige aktiviteter og interesser som gjør deg egnet for en karriere i bransjen.

På samme måte bør interesser som vises på CV-en alltid være konstruktive for din personlige utvikling.

Inkluder for eksempel bare fotokursene dine hvis du skal jobbe i en kreativ bransje der du kan bli pålagt å ta eller håndtere bilder.

For mer senior eller erfarne personer kan interesser være en tvilsom fordel å inkludere; vurder om plassen kan brukes best for å demonstrere din relevante erfaring i stedet.

Les vår dedikerte blogg om hobbyer og interesser på en CV her.

Bruk kraftverb og adverb

Å bruke kraftverb og adverb er en god måte å få CV-en din lagt merke til, da det skaper dynamiske mentale bilder av hvordan du jobber.

På samme måte må du ikke gjøre deg selv nedtrykt ved å bruke den passive stemmen. Hold setningene dine aktive for å få størst effekt.

Bruk handlingsord som «generert», «oppnådd» og «implementert». Verb som disse får det til å høres ut som ting har skjedd på grunn av deg.

Her er noen adverb du kanskje vil inkludere:

Analytisk – hvis du er analytisk, gir det inntrykk av at du er metodisk, vil ikke ta forhastede beslutninger og er mindre utsatt for å gjøre feil.

Selvsikkert – arbeidsgivere liker selvtillit. Å sette “sikkert” foran verb som “presentert” og “administrert” på CV-en din vil vise dem at du har gode mellommenneskelige ferdigheter og kan stole på hos kunder.

Konsekvent – ​​konsistens er noe enhver arbeidsgiver ser etter. Enten det betyr å møte opp i tide eller nå mål, viser det at du er pålitelig og folk vet hva de kan forvente av deg. Sett foran verb som “nådd” og “oppnådd”, er CV-en din til en vinner.

Ressursmessig – viser ressurssterkt at du er en problemløser og en rask tenker. Sammen med “organisert” “løst” og “tilpasset”, hvem vil ikke ha deg med på laget deres?

Uavhengig – satt foran verb som «organisert», «ledet» og «oppnådd» vil du ha et kraftsenter av ord som forteller arbeidsgiveren at du kan få jobben gjort uten å måtte overstyres.

Vis frem arbeidet ditt

Hvis du kan, legg til en lenke til en online portefølje eller eksempler på arbeidet ditt. Dette kan for eksempel inkludere rapporter du har skrevet eller pressemeldinger du har laget.

Hvis du administrerte bedriftens blogg eller har din egen nettside, legg til en lenke til den. 

Hvis du koordinerte en markedsføringskampanje, ta med eksempler på markedsføringsmateriale du har produsert. Hvis du snakket på et arrangement, legg til en lenke til en video.

Dine påstander om at du er svært dyktig vil ha mer autoritet hvis de er støttet opp av konkrete bevis, og er en fin måte å skrive en CV som viser deg i en kreativ dimensjon.

Informert bruk av bransjebegreper eller «sjargong»

CV-en din er en mulighet til å vise at du er kunnskapsrik og godt informert om bransjen du jobber i, og en god måte å gjøre dette på er å bruke sentrale bransjebegreper.

I en rask skanning av CV-en din vil rekrutterere se at du kan tingene dine, så vær liberal med bransjesøkeord.

Mange arbeidsgivere bruker nå programvare for å lese CV for å filtrere ut uegnede kandidater. Å bruke jobbspesifikke termer vil øke sjansene dine for å komme forbi dette stadiet og få CV-en din sett av menneskelige øyne.

Sørg imidlertid for at begrepene du bruker er allment kjent i bransjen, og ikke tilfeldige eller nisjebegreper som bare brukes av akkurat din arbeidsplass.

Vis at du er tilkoblet

Din sosiale medieaktivitet kan være en fin måte å vise at du er entusiastisk og kunnskapsrik om bransjen din.

Hvis du har relevante forbindelser på LinkedIn, legg til en lenke til profilen din på CV-en din.

Dette vil også vise arbeidsgivere eventuelle anbefalinger og påtegninger du har. Hvis du legger ut artikler eller deltar i grupper, enda bedre.

Nesten halvparten (48 %) av arbeidsgiverne sa at de enten ville sjekke eller sjekke en søkers LinkedInprofil, så å lede dem til profilen din kan hjelpe dem til å ta en beslutning om å invitere deg til intervju.

Hvis du er aktiv på Twitter og har en stor tilhengerbase, kan du legge inn en lenke. Du bør selvfølgelig bare gjøre dette hvis innholdet du deler er relevant for din bransje.

Etablering av sosial relevans på denne måten vil bidra til å etablere deg som en autoritet innen ditt felt, og vise til ansettelsesledere at du er lidenskapelig og engasjert.

For mer informasjon om bruk av sosiale medier for å forbedre CVen din, sjekk ut vår dedikerte blogg.

Hvordan skrive en CV – hva skal IKKE inkluderes

I tillegg til alle de gode tingene du bør inkludere, er det visse CV-fallgruver du bør unngå for enhver pris.

Noen ganger er en enkelt feil alt som skal til for å sette rekrutterere fra CV-en din. Heldigvis er de fleste av disse feilene lett å unngå hvis du vet hvordan du skriver en CV riktig.

Så nå som vi vet hva vi skal inkludere i en CV, la oss gå gjennom noen få ting du bør utelate.

Unngå for personlige opplysninger

Dette inkluderer ting som din alder og sivilstatus. Det er ulovlig for arbeidsgivere å be deg om denne informasjonen, så det er ikke nødvendig å inkludere den.

Tilsvarende, send kun et bilde hvis det er spesifikt forespurt av arbeidsgiver, du trenger ikke å inkludere et på CV-en din.

Referanser

Hvis potensielle arbeidsgivere vil ha referanser, vil de be om dem. Det er heller ikke nødvendig å skrive “referanser tilgjengelig på forespørsel” – dette sier seg selv, og sløser med verdifull plass.

Villedende informasjon eller løgner

Det kan være fristende å lyve på CV-en din for å få deg selv til å se mer imponerende ut – men dette er faktisk ulovlig – kalt «svindel ved uriktig fremstilling».

Du vil bli funnet ut enten i intervjuet, når arbeidsgiveren din kontakter dine tidligere arbeidsplasser, eller i verste fall når du starter jobben.

Fortsatt fristet til å overdrive eller lyve på CV-en din? For mer informasjon om hvorfor dette er en dårlig idé og mulige implikasjoner, sjekk ut bloggen vår

Sett dine lønnsforventninger

Dette er en stor debatt i diskusjoner om hvordan man skriver en CV, men vi fraråder å sette lønnsforventninger på CV-en.

Du kan forhandle om dette etter at du har blitt formelt tilbudt en jobb; arbeidsgivere kan bli satt ut hvis forventningene dine er høyere enn det de er villige til å tilby, eller i noen tilfeller lavere.

Unngå klisjeer

Rekrutterere ser hundrevis av CV-er, og altfor ofte ser de personlige uttalelser spekket med de samme slitne gamle klisjeene.

Her er et eksempel:

«En entusiastisk og hardtarbeidende lagspiller med lang markedsføringserfaring. Har gode kommunikasjonsevner og sterk oppmerksomhet på detaljer. Trives når du jobber under press og liker muligheten til å løse problemer.»

Dette er akkurat den typen personlige uttalelser rekrutterere ser gang på gang. Selv om det er ganske godt skrevet, gir det nesten ingen informasjon.

Det er lett å påstå at du er en lagspiller med utmerkede kommunikasjonsevner – det er mange som gjør det. Men uten bevis for å støtte disse påstandene, er de bare tomme ord.

I stedet for å liste opp kvalitetene dine, ta med spesifikke ferdigheter og erfaring som demonstrere at du har disse egenskapene.

Stave – og grammatikkfeil

I en fersk meningsmåling fra leverandøren av yrkesrettet høyere utdanning GSM London, kom dårlig stavemåte og grammatikk øverst på listen over rekruttereres CV-feil.

Det er noen hardbarkede stokkere der ute, og noen ganger kan til og med en liten stave- eller grammatikkfeil være nok til at de kan legge inn CV-en din.

Ikke risiker det – dobbelt-, trippel- og firedobbelsjekk CV-en din for skrivefeil og 

grammatikkfeil. Få noen andre til å sjekke det også, bare for sikkerhets skyld.

Hvordan skrive en CV – konklusjon

Vi håper vår guide har hjulpet deg med å forstå nøyaktig hvordan du skriver en CV som skiller seg ut for arbeidsgivere. Nøkkelen er å tenke på ting fra ansettelseslederens perspektiv – hva vil få dem til å tro at du er den perfekte personen for jobben?

En alternativ måte å maksimere effekten av CV-en din er å få skrevet en profesjonell CV for deg.

📌 Hvorfor skal jeg omskrive CVen min?

Det er viktig å ha en CV der det er riktig struktur, attraktiv design, samt all nødvendig informasjon for arbeidsgiveren.

📌 Hva skal du unngå i CVen din?

Unngå unødvendig informasjon, for store beskrivelser, mangel på struktur og visuell støy.

📌 Er konklusjonen i CVen nødvendig?

Du kan indikere i avslutningen av din CV -informasjon som vil overbevise arbeidsgiveren om at det er du som er en ideell kandidat for denne stillingen.

Blogg Cvmal.no — En blogg for å heve din CV, jobbsøking og karriere til det høyeste nivået!

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *