CV Mal » Blogg » CV » Må jeg føre opp alle jobbene mine på CV-en?

Må jeg føre opp alle jobbene mine på CV-en?

Vurder dette innlegget

Et godt CV oppsett er en sentral del av jobbsøkingsprosessen, og det er viktig å sørge for at den er oppdatert og skreddersydd for jobben du søker på. Når du skal bestemme deg for hva du skal ha med på CV-en din, kan det være vanskelig å vite hva som er relevant og hvilken informasjon du bør utelate. Om du gjør feil, kan dette føre til at arbeidsgiveren som leser din CV mister interessen og hiver den i søpla sammen med de andre søkerne. 

Når du er på utkikk etter jobb, er en velskrevet CV et av de viktigste dokumentene du trenger for å overbevise en ny arbeidsgiver at du er rett person for stillingen . 

Men er det viktig å inkludere jobber du hadde for mange år siden? Hva med deltidsjobber mens du gikk på skolen? I dette blogginnlegget vil vi svare på alle disse spørsmålene og gi råd med flere cv eksempler på hva du skal ta med og hva du eventuelt kan droppe for å øke sannsynligheten for at du får stillingen. Med litt tips og en god gratis CV mal fra oss, kan du få en velformulert CV på null komma niks!

List opp informasjon som er relevant for jobben du søker på

Når du skal skrive en god CVmal, bør du fokusere på all informasjon som er relevant om deg. Det betyr at du bør inkludere informasjon om dine tidligere ansettelser som er interessant for en ny arbeidsgiver å lese. Hvis du for eksempel søker på en jobb innen salg, bør du inkludere informasjon om eventuelle tidligere salgsjobber du har hatt. 

Men hvor du skal over i en ny stilling om ikke dreier seg om salg, kan du heller fokusere på jobbene eller arbeidserfaringene du har hatt som er tilknyttet kundepleie. Det å for eksempel følge opp kunder og sørge for at de får de avtalene de er ute etter er gode egenskaper om du skal over på kundeservice. 

I tillegg bør du inkludere eventuelle relevante ferdigheter eller erfaring du har som er relatert til jobben. Hvis du for eksempel har tatt kurs knyttet til jobben du søker på, eller har relevante sertifiseringer, bør disse stå på CV-en din.

Hovedregelen er å utvise skjønn på hvilken informasjon du velger å ta med på din CV for å spare arbeidsgivere tid på å lese en masse urelevant stoff om deg. 

Ikke føl deg forpliktet til å liste opp korte ansettelsesforhold

Hvis du har hatt en jobb i en kort periode, er det ikke alltid nødvendig å ha den med på CV-en. Dersom jobbengasjementet kun var på noen få måneder, eller du ikke fikk noen relevant erfaring fra den, er det ikke nødvendig å inkludere det. Typiske eksempler er korte vikariater gjennom vikarbyrå hvor du har kanskje hatt mange korte arbeidsforhold i over lengre tid. 

I slike tilfeller bør du føre opp vikarbyrået du jobbet for, og så liste punktvis hvilke arbeidsplasser du har vært på og de arbeidserfaringene du har fått. 

I slike tilfeller bør du også fokusere på å liste opp jobber som er relevante for stillingen du søker på, og som du har fått relevant erfaring fra.

Om du har hatt et kort arbeidsforhold innimellom to jobber, kan du for eksempel droppe og skrive dato du tiltrådte i stillingen, slik at ikke arbeidsgiver oppfatter denne perioden som et “hull” i CVen. 

Men er denne korte stillingen relevant for din søknad og du har erfaringer som bør være med i søknaden, kan du liste denne opp i tillegg. 

Begrens deg selv til de siste 10 til 15 årene

Hvis du hadde en jobb for mange år siden som fortsatt er relevant for jobben du søker på, er det greit å ha det med på CV-en. Men hvis jobben ikke er relevant for stillingen du søker på, eller om du ikke har fått noen relevant erfaring fra den, trenger du ikke ta den med.

For eksempel CV innhold på jobber du gjorde for 15 år siden er ikke interessant for en arbeidsgiver. Så heller velg å fokusere på de to siste arbeidsforholdene om disse er mest relevant, og deretter liste kort opp tidligere arbeidsforhold som ikke er så veldig interessant. 

Husk at en god CV skal ikke være på mer en 2 A4 sider. Om en CV blir for lang blir dette svært komplisert og tidkrevende for en arbeidsgiver å lese. Om du har relevant arbeidserfaring fra tidligere som du vil fremheve, kanskje inkluder en setning om dette i din profiltekst.  

I et godt cv profil eksempel skal du få frem arbeidserfaring, utdannelse, og kvalifikasjoner som gjør deg egnet for jobbet – alt innenfor kun 150 ord. Så utarbeid denne teksten godt. CV tittel bør også gjenspeile arbeid du holde på med nå, og ikke arbeid du har gjort for 15 år siden

Ikke oppgi deltidsjobbene dine under skolegang

Med mindre disse jobbene er svært relevant å ha med for stillingen du søker på, bør du helst unngå å legge til korte arbeidsoppdrag som kanskje ikke er så interessant. Tenk over for eksempel en søknad du planlegger å vedlegge din CV; ville du inkludert hva du gjort for 10 år siden her? De fleste vil nok si nei på dette spørsmålet. 

Er du derimot helt nyutdannet og har lite arbeidserfaring å vise til, kan det i enkelte omstendigheter være interessant å føre på deltidsjobber du har hatt om de: 

  • Har gitt de relevante erfaringer
  • Var i tilknytning til studiene dine
  • Ga deg kurs eller opplæring som er relevant

Mange mener at all arbeidserfaring er relevant og bør tas med. Men om dette fører til at CVen din blir for lang og rotete og har ingen mål og mening med stillingen du søker på, er det like greit å droppe det. 

Inkluder de riktige praksisplassene

Hvis du har hatt noen praksisplasser, er det viktig å inkludere dem på CV-en. Praksisplasser er en fin måte å få erfaring og demonstrere ditt engasjement for et bestemt felt eller bransje. Det er imidlertid viktig å velge de riktige praksisplassene å inkludere.

Hvor skal du legge til disse? Arbeidserfaring og utdanning bør komme frem først på din CV. Om du har kurs og praksisplasser som bør være med skal du legge dem i egne felt under jobberfaring og utdanning, eller i margen om du har en todelt CV. 

Men her gjelder det å utvise skjønn og ta med deg de riktige praksisplassene slik at du ikke overfyller med nødvendig informasjon. 

Start med å skrive ned alle dine arbeidsforhold, skoler og praksisplasser på et word dokument eller lignende. Jobb ut alle relevante arbeidserfaringer du har fått i disse arbeidsrollene. Deretter ser du hvor lang din CV blir. Er den alt for lang? Begynn med å kutte ut deltidsstillinger, praksisplasser og andre uvesentlige segmenter som hobbyer om du får lite plass. 

Hvordan få deg selv til å se bra ut på en CV

Når du skal skrive godt CV innhold, er det et par ting du kan gjøre for å få deg til å se bra ut. Først bør du sørge for at CV-en din er oppdatert og skreddersydd for jobben du søker på. Du bør også inkludere 

  • Relevante ferdigheter eller erfaring du har
  • Prestasjoner du har gjort i tidligere ansettelser
  • Din utdannelse og kvalifikasjoner
  • Hvorfor du er egnet for stillingen

Gjerne få denne informasjonen frem så tidlig som mulig i din CV. Profilteksten øverst på CVen er en ypperlig plass å kunne presentere sine sterkeste sider. Dette blir en såkalt “interessevekker” for å lese resten av CVen din, så sørg for at du legger litt arbeid i disse 100 ordene om deg selv. 

Under arbeidserfaringer er du nødt til å tenke over alle relevante arbeidsoppgaver du har hatt. Disse skal listes opp punktvis under hvert enkelt arbeidsforhold, og gjerne inkludert “søkeord” fra stillingsutlysningen. Som regel finner du en rekke forskjellige egenskaper og kompetanse som arbeidsgiveren er ute etter i stillingsutlysningen, så prøv å tilpass språket ut i fra denne teksten. 

Til slutt bør du sørge å skrive en CV mal  som er fri for skrivefeil eller informasjonsfeil. Dette tar seg veldig dårlig ut, spesielt om du skriver feil dato for ansettelsesforhold, eller fører opp noe som direkte ikke stemmer med din kompetanse. Du skal aldri lyve på CVen, da en rask sjekk med dine referanser kan avsløre eventuelle feil du har ført opp. 

Hvordan unngå for store hull i arbeidshistorien på CV-en din

Hvordan skrive en CV om du har hatt lengre perioder uten arbeid? Om det er snakk om små avbrekk du har hatt på noen måneder mellom tidligere arbeidsforhold, eller kanskje har hatt en urelevant deltidsstilling, er det ikke nødvendig å rette opp i dette. 

Men hvis du har et stort gap i arbeidshistorikken din, kan det være vanskelig å vite hvordan du skal adressere det på CV-en. Det er imidlertid et par ting du kan gjøre for å unngå store hull. 

Om det er personlige årsaker til hullene, for eksempel at du har tatt deg av et sykt familiemedlem, kan du inkludere en periode hvor du har vært hjemmeværende. Men du trenger ikke å utdype hvorfor ved personlige årsaker. Om du for eksempel har vært hjemmeværende en stund på grunn av barna, kan du for eksempel inkludere noen ord om dette. Ingen arbeidsgiver vil se på dette som noe negativt. 

Du kan også inkludere frivillighetsarbeid eller prosjekter du har vært med på under arbeidsledighet. Dette vil vise potensielle arbeidsgivere at du har vært produktiv under gapet, og har brukt dine ferdigheter og erfaring. I tillegg bør du inkludere eventuelle relevante kurs eller sertifiseringer du har tatt under gapet. Dette vil vise potensielle arbeidsgivere at du aktivt har lært og utviklet ferdighetene dine.

Konklusjon

I all hovedsak er en CV et salgsdokument som skal fremheve dine viktigste egenskaper for å få jobben. Den må tilpasses til hver jobb du søker på slik at arbeidsgivere finnes raskest mulig relevant informasjon om deg. Hvis du søker på forskjellige stillinger som krever forskjellige ferdigheter, er det viktig å få frem disse i hver enkelt CV du sender ut. 

Det viktigste er at du har en god CV mal å gå etter, slik at du kan oppdatere teksten raskt og har en god layout klar dersom du trenger å søke raskt på en stilling du er interessert i. 

Hos oss får du mange hjelpemidler for å skreddersy dine jobbsøknader med hjelp med effektive CV maler og søknad oppsett. Så her får du alle hjelpemidler du trenger for å finne drømmejobben!

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *