CV Mal » Blogg » CV » Språkferdighet i en CV

Språkferdighet i en CV

Språkferdighet i en CV

4.7/5 - (3 Stemmer)

Verden har har blitt mindre, eller vi føler det hvertfall slik. Men det er ikke det som er realiteten. Vi føler bare at verden er blitt mindre fordi vi nå har lettere tilgang til mennesker og kultur fra hele verden uansett hvor vi er, på jobb, skole og fritid. 

Finn din profesjonelle CV MAL her — Kun 1% av jobbsøkere kommer videre til intervju. Med våre CV maler har du 89% høyere sannsynlighet for intervju.

Uansett fra hvor i verden vi er og hvor vi bosetter oss så er det en ting vi alle må ha for å kunne få hjulene til å gå rundt – og det er en jobb. For å få en jobb må vi søke, og på søknader må vi legge ved CV. Spiller ingen rolle om du er norsk eller polsk, eller hvilke  CV språknivåer du har. Er ditt morsmål engelsk? Da bør du få frem dette i din CV slik at arbeidsgiver er innforstått med dette. 

Å skrive en god CV på norsk er ikke alltid like lett. Av og til kan det virke som om CV`er har et eget CV språk. Å sette seg inn i hvordan å skrive en god CV er en god start.

Hvordan skrive en god CV på Norsk. Å lære å skrive en CV er en ferdighet og å ta deg tid til å lære den ferdigheten kan dramatisk endre løpet av jobbsøkingen din. Nøkkelen til vellykket CV-skriving er å presentere dine unike ferdigheter og erfaring for å vekke interessen til en potensiell arbeidsgiver.

Flerkulturelt samfunn og CV

Er du med utenlandsk opprinnelse eller en nordmann med flerspråklig kompetanse er dette noe som er viktig å få frem på en CV. For arbeidsgiverne er dette viktig informasjon med tanke på jobben som utlyses. Mange arbeidsgivere har økt etterspørsel etter ansatte som kan kommunisere på flere språk.  

Noen stillinger krever minimalt med språkkunnskap, mens andre krever høy nivå. Skal du for eksempel søke om en stilling som kundebehandler så er språk meget essensielt med tanke på at du skal kommunisere med kunder. 

Noen jobber krever til og med at du behersker både norsk, engelsk og kanskje et tredje språk på rimelig høyt nivå for å i det hele tatt være kvalifisert for jobben.

CV språk nivåer

For å lage en god språk liste på din CV, er viktig å vite at gradering av språk deles inn av nivåer; A,B og C, der nivå A er nybegynner nivå. Hvert nivå har to undernivåer, 1 og 2 (A1, A2, B1, B2, C1 og C2). Det er slik språk gradering CV for det meste inneholder.

 1. Nivå A1 – Nybegynner.
 2. Nivå A2 – Litt øvet.
 3. Nivå B1 – Avansert
 4. Nivå B2 – Høyere mellomnivå
 5. Nivå C1 – Høyere nivå
 6. Nivå C2 – Perfeksjonering/Ekspert

For jobber som krever en eller flere språk så vil arbeidsgivere skrive det i stillingsutlysningen. Da må du som søker fremme ditt nivå på språk i CV, enten det er A2 eller C1.

Har du for eksempel morsmål på engelsk skal du legge til C2 på dette språket. Snakker du flytende engelsk bør du skrive B2 eller C1 avhengig av din leseforståelse og muntlig fremstilling. For jobber som krever en eller flere språk så vil arbeidsgivere skrive det i stillingsutlysningen. Da må du som søker fremme ditt nivå på språk i CV, enten det er A2 eller C1.

for å spice opp språk CV nivå.

Jobber som krever høyt nivå når det gjelder språkferdighet

Noen jobber krever som sagt mer kunnskap i språk enn andre. Industrier og yrker som kan ha bruk for flerspråklige ansatte er for eksempel:

 • Selger
 • Call Center
 • Tolk
 • Næringsindustrien
 • iGaming
 • Kundestøtte senter

Alle disse yrkene og industriene som er nevnt ovenfor kommuniserer mye, både muntlig og skriftlig.

Er du på jakt etter en jobb som fisker og kommer over en annonse der en arbeidsgiver søker en fisker til en rekebåt, så er nok ikke prioriteten til dette rederiet ditt språkkunnskap, annet enn flytende norsk (så fremst det er et norsk rederi).

Skal du derimot søke en jobb på et call center som har behov for ansatte med både norsk og engelsk så vil ditt språk kunnskap veie tungt. Det er daglig mange stillingsannonser som søker etter norsktalende kundesupport medarbeidere. Disse selskapene har som regel baser i utlandet. Men det er viktig at du ikke skal lyve på engelsk kunnskaper selv om drømmejobben din finnes utenlands. heller fokuser på at du har god forståelse og at du er villig til å lære. 

Selv om du skriver på CVen din at du er norsk, vil du nok uansett måtte verifisere det ved å ta en samtale med en annen norsk ansatt. I tillegg til norsk så vil de også kreve at du snakker både et andre og tredje språk. Engelsk språkkunnskap vil også veie tungt siden det er det språket som oftest benyttes innenfor internasjonale selskaper. Da holder det ikke med å skrive at du har språkkunnskap i engelsk. Du må nok skrive og vise for dem hvilket nivå du behersker. Det holder som regel med engelsk språk CV nivåer på B1-B2.

Jobber som ikke krever spesielle språkkunnskap

Er du en person som liker å jobbe med kroppen, er meget selvgående og ikke jobber i team, er språkkunnskap ikke så veldig viktig. Men du må uansett kunne nok til å kunne gjøre deg forstått av kollegaer. Det holder som regel med språknivå CV på A2-B1.

Noen typiske eksempler på yrker der en nivå språk i CV ikke er så viktig:

 • Fisker
 • Renholder
 • Yrkessjåfør (langtransport)
 • Produksjonsmedarbeider

Liten oppsummering

Vi lever i en flerkulturelt samfunn der etterspørsel etter flerspråklig ansatte er meget høyt. Både norske og andre internasjonale selskaper har stort behov for ansatte som behersker gjerne 2 eller 3 språk. Nivå på språkferdighet kan variere fra jobb til jobb. Språkkunnskaper i CV er meget viktig med tanke på dagens samfunn siden vi ofte jobber tvers over landegrenser.

Det er viktig å fremme språk nivåer i CV, spesielt i stillingsannonser som har det som et must. Språkkunnskaper i CV er meget viktig med tanke på dagens samfunn og kommunikasjon.

Å bruke rett nivå språk i CV så må det gradering av språk til. Språk nivåer er som regel rangert fra a til C, der C er så nært som mulig som andre innfødte snakker. Det er også veldig viktig å beskrive nivå språk i CV så ærlig som mulig. Å bli tatt for en hvit løgn under en eventuell intervju er ikke så heldig for deg.

📌 Hvorfor bør jeg inkludere språkkunnskapsnivået mitt på CV-en min?

Det er en rekke ledige stillinger der kunnskap om et bestemt språk er nødvendig. Denne informasjonen vil øke sjansen for å bli invitert til et intervju.

📌 Hvordan kan jeg angi mitt språkkunnskapsnivå på CV-en min?

Det er verdt å indikere kunnskap om språket ved å bruke nivåer fra A1 (elementær) til C2 (avansert)

📌 For hvilke stillinger kan jeg trenge et fremmedspråk?

Et fremmedspråk kan være nødvendig i stillinger som støtteoperatør, salgssjef, selger, oversetter og så videre.

Blogg Cvmal.no — En blogg for å heve din CV, jobbsøking og karriere til det høyeste nivået!

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *