CV Mal » Blogg » Jobbintervju » Søknad eksempel som skaffer deg jobbintervju

Søknad eksempel

Søknad eksempel som skaffer deg jobbintervju

5/5 - (1 Stemmer)

Våre eksempel på god jobbsøknad skal veilede deg gjennom fallgruvene du må unngå, og berike deg med kunnskapen du trenger for å fremstille deg selv på en profesjonell og nøytral måte. 

Endelig har du funnet drømmejobben! Stillingsannonsen lyser mot deg som gull i en sjørøverkiste og du vet du har funnet en skatt. Denne typen jobb har du lett lenge etter og du vet du har det som skal til for å gjøre en dyktig jobb. Alt arbeidsgiver lister opp av krav og kriterier oppfyller du til punkt og prikke. Du kan huke av på hver eneste kvalifikasjon og selvtilliten stiger for hvert avsnitt du leser.

Du har allerede dagdrømt om det nye kontoret ditt og fantasertinnredet det med planter og personlige bilder før du i det hele tatt er ferdig å lese stillingsannonsen. Men så synker hjertet i brystet som et tungt anker til bunns. Du tenker på forrige avslagsbrev. Og forrige før der igjen. Selv om du var mer enn kvalifisert til stillingene, fikk du likevel ikke jobbtilbud. Du ble faktisk ikke oppringt til intervju en gang. Hadde arbeidsgiver i det hele tatt lest søknaden din, undres du. Du begynner å tvile: Kanskje jeg ikke holder mål, likevel? 

Dette scenarioet har dessverre de fleste som søker jobb opplevd en eller flere ganger. Sannheten er brutal. Selv om du kanskje er den desidert beste kandidaten til jobben, vil en dårlig skrevet søknad sende deg rett i avslagsbunken. Avslag på avslag kan tære på troen på deg selv, men som oftest kan det like gjerne ha noe med hvordan jobbsøknad er formulert enn din faktiske kompetanse.

Ultimate tipsene du trenger for å matche din kompetanse med en fortreffende søknad

Du må overbevise fort

Hvordan skrive jobbsøknad som fanger oppmerksomheten til en arbeidsgiver? Rekrutterer og arbeidsgivere får ofte hundrevis av søknader til hver utlyst stilling og må bruke uhorvelig med tid på å vurdere kandidater. De har rett og slett ikke tid til å lese hver søknad med haukeøyne og skumleser som oftest de første paragrafene på let etter riktig mann eller kvinne til jobben. Du har derfor mellom fem og ti sekunder på deg til å overbevise rekrutterer med en god jobbsøknad mal om at DU er den de bør velge. 5 til 10 sekunder! Det er ikke mye. Du kan jo teste selv, sette på stoppeklokke og se hvor mye du selv greier å lese av en tekst på så kort tid.  

Med andre ord så har du enormt dårlig tid på å overbevise en potensiell arbeidsgiver om å lese videre. Har du da innledet med en oppramsing av hvor du bor, hva bikkja di heter, hva du gjør på fritiden og annen irrelevant informasjon vil du neppe havne i JA- haugen. Sorteringsarbeidet skjer fort og en lusen skrivefeil eller fokus på feil informasjon kan fort risikere drømmekarrieren din. 

Arbeidsgiver saumfarer din søknad på let etter svaret på to punkter: 

  • Hvorfor du vil ha jobben (din motivasjon) 
  • Hva er det som gjør deg kvalifisert til stillingen (din kompetanse)

Et godt jobbsøknad eksempel skal inneholde denne informasjonen, og må være noe av det første arbeidsgiver leser når han eller hun plukker opp din søknad. 

Det er mange arbeidssøkere som faller av allerede her fordi de enten ikke har forklart dette fort nok eller ikke i det hele tatt. Hemmeligheten er nemlig å fange oppmerksomheten tidlig og holde på den så lenge som mulig. En god jobbsøknad fungerer på arbeidsgivere på samme måte som et saftig kjøttbein fungerer på hunder. En søknad som frister treffer rett og slett et primal instinkt. Sniff, sniff og jobbintervjuet er ditt.

Derfor kan du ikke bare tenke på hvordan du sier noe, men også hva du sier og når.  

Hvordan skrive søknad til jobb som fenger en arbeidsgiver? Du må genuint vise at du vil jobbe på akkurat denne arbeidsplassen og ikke gi inntrykk av at du har sendt samme søknad til et ti talls bedrifter. Dokumentet må ha en rød tråd som viser argumenter for valgene du har tatt og at dine erfaringer fra yrkeslivet og utdannelse kan knyttes opp mot stillingen du søker. Det skal altså være forståelig og innlysende for arbeidsgiver hvilken verdi du har for bedriften deres. 

Jungel av eksempler på søknad

Det kan det være lurt å følge et ferdig oppsett eller et godt eksempel på søknad som gir deg et skjelett eller en struktur. Men det finnes flust av eksempel på søknad i dag på internett. Det er ikke alltid like lett å vite hva som skal være med, hva du skal utelate og hvordan du skal si det. Enten det er åpen søknad eksempel, vanlig søknad eksempel, eller søknad lederstilling eksempel, florerer det av både gode og dårlige maler på nettet.  

Det kan være fint å bruke et eksempel på søknad som en oppskrift når du skal skrive egen jobbsøknad, men det er likevel uhyre viktig å skreddersy søknaden til stillingen du søker. Det er ikke godt nok å bruke et ferdigskrevet jobbsøknad mal du har funnet på internett. De fleste arbeidsgivere ser etter unike og dyktige kandidater, de som gjør seg flid med å gi av seg selv i søknaden og virkelig få frem hvem de er. 

Hvordan skrive en søknadstekst? Du må i enhver søknad tilpasse motivasjon til hver stilling. Selv om du bruker et godt søknad eksempel bør du ikke bruke samme søknad eksempel til enhver jobbsituasjon. Hvorfor ønsker du nettopp denne type arbeid? Er det en fulltids eller deltidsstilling? Hva kan du spesifikt bidra med? Dette er spørsmål du bør stille deg selv og svare på i søknaden. 

Ikke velg det første jobb søknad eksempel du finner, endre litt på kontaktinformasjon og arbeidssted og send i vei. Det vil lyse lang vei at du ikke har tatt deg tid til å skreddersy søknaden til stillingen. Tenk litt på dette: Hvorfor skal de gidde å ansette noen som ikke gidder å legge ned nok arbeid i søknaden?

Skal du lykkes må du skreddersy en jobbsøknad mal som passer din personlighet, dine evner og din erfaring. Du må ha en innstilling som sier at dette er det beste søknadsbrevet arbeidsgiver noensinne har lest. Du har bare en mulighet til å skape et godt førsteinntrykk. Grip denne sjansen ved å tilpasse et jobbsøknad eksempel som demonstrerer dine ferdigheter og kunnskap på en fortrolig måte. 

Eksempel på god søknad – oppsett og struktur

En god søknad eller et godt jobb søknad eksempel består av tre deler: En innledning, en hoveddel og en avslutning. Under ser du hva du bør skrive under hver del.

Innledning

Ha med en kort og konsis innledning. Gjerne hvor du fant stillingsutlysningen, for eksempel på Finn.no eller på bedriftens hjemmesider. 

Fortell allerede i neste avsnitt hvorfor du vil ha nettopp denne stillingen, hva er det som motiverer deg til å søke på den. Det kan være lurt å lese seg opp på bedriften for å nevne deres overordnede mål og hvordan du stiller deg til det. 

Hoveddel

I hoveddelen besvarer du hvorfor de skal velge nettopp deg. Hva er det som gjør deg så attraktiv til stillingen? Hva kan du tilby? Hvorfor passer du inn hos dem og hvordan vil du utføre arbeidsoppgavene knyttet til jobben? Bruk dette avsnittet på å overbevise arbeidsgiver hvorfor du er rett kvinne eller mann til stillingen. Oppgi hvilken kunnskap du besitter og hvilken yrkeserfaring du har som er av relevans. Forklar hvilke arbeidsoppgaver du har hatt tidligere som kan matche stillingen du søker, hvilke resultater du har oppnådd og hvordan du kan bidra. Hvis du er student eller ny i arbeidsmarkedet kan det være smart å skrive at du ønsker å tilegne deg kunnskapen som kreves for å gjøre en god jobb. 

Avslutning

Når arbeidsgiver får et tonn av søknader til hver stilling, sier det seg selv at du må gjøre noe som skiller deg ut. Noe som får dem til å huske nettopp deg. Det er derfor et tips å avslutte med noe som vekker oppmerksomheten deres nok en gang. 

Avslutt gjerne med en treffende punchline; hva de får om de velger deg. For eksempel: 

«Dersom jeg blir tilbudt stillingen, får dere en hardtarbeidende og resultatorientert arbeidstaker som tar enhver utfordring på strak arm.»

Gjerne flett inn igjen motivasjonen for stillingen og oppfordre til et intervju hvor du får forklart mer utdypende om dine kvaliteter og kvalifikasjoner. 

Viktig å huske på

Hvordan skrive en søknad mal som fenger er en ting, men du må også huske på en like fantastisk CV. Eventuelle vedlegg som vitnemål og attester kan du ta med deg på jobbintervjuet, men du kan gjerne oppgi to referanser. Sørg for å informer eller spør referansene du ønsker å bruke slik at de ikke blir overrasket om noen ringer dem. 

3 eksperttips når du skal skrive søknad

1. Velg riktig mal

Å ta utgangspunkt i et søknad eksempel eller en god søknadsmal kan gi deg en pekepinn på ryddig struktur, hva som skal stå hvor og hva du bør ha med. Et godt eksempel på søknad sikrer at dokumentet framstår lesbart og oversiktlig. Det er for øvrig ikke hipp som happ hvilket eksempel på søknad du velger. Skal du søke jobb til sjefsposisjon bør du ta utgangspunkt i søknad eksempel på lederstilling, men skal du derimot søke jobb som butikkmedarbeider, sjåfør eller sykepleier kan du ta utgangspunkt i et vanlig eksempel på søknad.

Dette handler om relevans med tanke på posisjonen du søker. Dersom du har en lang karriere bak deg, med tung kompetanse og mye ansvar er det normalt å ville få med mest mulig i søknaden. Du vil likevel se at i et søknad eksempel på lederstilling komprimeres mye av informasjonen til det mest matnyttige for stillingen samtidig som mye kan bli sagt med få ord. 

2. Ha et godt språk

Det lønner seg å fokusere på språket. Utelat alt som er overflødig og bruk et presist og godt språk. Hold deg til rammene av stillingsannonsen, besvar det arbeidsgiver er på let etter og ikke skriv over en side. Skrell bort all unødvendig informasjon. Les gjerne søknaden høyt for deg selv og sjekk at det er flyt i setningene. Ikke begynn hver setning med «Jeg». Unngå at ditt dokument ender som mat for makuleringsmaskinen med masse unødvendige detaljer.  

Tenk på journalistikkens omvendte pyramide når du skriver søknad eller når du følger oppskriften i et jobb søknad eksempel. La informasjonen ha fallende viktighet, det mest relevante først og det mindre viktige til slutt. 

3. Show, dont tell

Det har en mye større slagkraft å vise til noe du har prestert, gjort eller oppnådd enn å bare skrive det. Vis, ikke fortell. Oppgi nøkkeltall og resultater du har oppnådd i tidligere stillinger eller andre prestasjoner som kan vise din standhaftighet, ditt pågangsmot og arbeidskraft. Det har mye større tyngde enn å bare liste opp en rekke superlativer. Du må underbygge påstander du kommer med for å implisitt vise at du er personen de trenger og vil ha. Si at stillingsannonsen ser etter kandidater som er omgjengelige, ambisiøse og kreative. Bruk disse egenskapene som utgangspunkt når du skriver søknad.

Begrunn og vis til eksempler som beviser at du er omgjengelig. Fortell om et gruppeprosjekt du har startet, eller et team du har ledet. Vis at du er ambisiøs ved å fortelle om forfremmelser eller hopp på karrierestigen, ekstra utdanninger eller relevante kurs du har tatt. Gi eksempler på din kreativitet ved å oppgi løsninger på utfordringer du har hatt. Ved å konsekvent matche dine egenskaper opp mot det som tydelig står i annonsen kan lande deg intervjuet og muligens også et jobbtilbud. 

Åpen søknad eksempel

Visste du at omtrent 60% av alle stillinger blir aldri utlyst fordi noen har vært så smarte å sende en åpen søknad? Men hva skiller egentlig en åpen søknad fra en vanlig søknad? En åpen søknad er en søknad du sender til en bedrift som ikke har utlyst en ledig stilling, men som du likevel viser at du er interessert i å jobbe for. En vanlig jobbsøknad sender du til et firma som har lyst ut en spesifikk stilling. 

Åpen søknad eksempel har mange fellestrekk med vanlig søknad eksempel. Begge inneholder mye av den samme informasjonen, men i et eksempel på åpen søknad har du sett deg ut bedriften du vil arbeide for og viser derfor at du er svært motivert til å arbeide for nettopp denne bedriften. Og er det noe som veier tyngst hos arbeidsgiver foruten relevant kompetanse så er det din motivasjon for arbeidet. Det er ofte dette som får en arbeidstaker til å gjøre en dyktig jobb. Dessuten er det både kostbart og tidkrevende å formelt lyse ut stillinger, så bedriften sjekker gjerne sin «Åpen søknad» haug før de legger ut stillingene. 

Det lureste du kan gjøre er å undersøke selskapet nøye før du sender en åpen søknad. Mye informasjon ligger tilgjengelig på nettet og et kjapt google søk vil raskt gi deg tilgang til selskapets dokumenter som tiltaksplaner, strategier og internavis. Eventuelt kan du ringe bedriften å få tilsendt kvartalsrapporter og årstall. Les deg opp om virksomheten på deres nettside og se igjennom hva de publiserer på sosiale media. Finn ut hva selskapets ambisjoner, mål og verdier er, og hvordan du selv stiller deg til disse. Å bruke nettverket sitt kan være gull verdt dersom du kjenner noen som allerede jobber i bedriften du søker til. Det er mange stillinger som blir besatt gjennom bekjentskap. Å utvide sirkelen din ved å delta på bransje arrangementer og eventer kan derfor også skaffe deg en fot innenfor. 

Et godt eksempel på åpen søknad gir en grundig presentasjon av deg og din bakgrunn. Det viser hvordan din kompetanse kan være til nytte innenfor et spesifikt område hos bedriften. Derfor er et bra eksempel på åpen søknad også spisset mot en stilling eller et kompetanseområde. Gjør jobben lettere for en potensiell arbeidsgiver ved å ha en beskrivende overskrift som for eksempel: «Åpen søknad: Revisor» eller «Åpen søknad som dekksarbeider» eller «Trenger dere en dyktig administrasjonskonsulent?» 

Slik hjelper du den som mottar den åpne søknaden å vurdere om det er et område de har behov for din kompetanse. 

Last ned et eksempel på åpen søknad her

Sjekkliste for åpen søknad eksempel

  • Godt og sikkert språk med fin flyt
  • Søknad er fri for skrivefeil, tegnsettingsfeil og grammatikken er plettfri
  • Sjekk at du har riktig navn på bedriften og stillingstittel, særlig hvis du har brukt ett tidligere søknad eksempel
  • Husk å være kort og sammenfatt relevant informasjon som ikke overskrider en side
  • Underbygg påstandene dine med yrkeserfaring, resultater og eksempler
  • Fremhev utdanning og erfaring som er knyttet opp mot nettopp denne jobben
  • Lag en like ryddig og oversiktlig CV som du sender med søknaden
  • Gjør det tydelig at du har lest stillingsbeskrivelsen godt og satt deg inn i hva bedriften står for. 

Blogg Cvmal.no — En blogg for å heve din CV, jobbsøking og karriere til det høyeste nivået!

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *