Karrieremål
Lær deg hvordan du legger til karrieremålene dine i din CV mal for å overbevise at du er rett person for jobben. Det er mange som skifter stillinger eller er nyutdannede som dropper å skrive dette i CVen, og dermed overser dem en gyllen mulighet til å forsterke profilen sin og gi et godt grunnlag for hvorfor de søkte på akkurat den stillingen.
Men det er selvfølgelig i enkelte sammenheng at du ikke behøver å ta med dette, og kanskje inkludere noen ord om dette i søknaden istedenfor. Her skal du få en innføring i når du skal utforme teksten, og hvordan du skal bygge den opp for å forsterke karrieremålet sett i sammenheng med tidligere arbeidserfaring og utdannelse.
Innhold
- 1 Hva menes med karrieremål?
- 2 Trenger en CV å beskrive karrieremål?
- 3 Hvilket oppsett bør du bruke for karrieremålene dine?
- 4 Hvordan beskriver du karrieremålene dine best?
- 5 Hva kan du nevne i CV-en i stedet for karrieremål?
- 6 Bør du føre opp karrieremål i 2023?
- 7 Bør du ta med karrieremålene dine i CV-en?
- 8 Oppsummering
Hva menes med karrieremål?
Har du noengang vært på et jobbintervju har du helt sikkert fått dette spørsmålet – hvor ser du deg selv om 5 år? Mange bommer på dette og begynner å ramse opp alt de ønsker å oppnå privat som å kjøpe hus, bil, ta lange ferieturer eller kjøre Norge rundt i en Porche.
Men det arbeidsgiveren er egentlig er interessert i å vite mer om er dine karrieremål for fremtiden. Karrieremålet er en definert retning å karrieren din, og du har lagt opp en plan eller strategi for å nå dette målet. Så hvorfor ikke ta dette med på CVen istedenfor å måtte forklare dette på jobbintervjuet?
En liten tekst om karrieremålene dine kan du fint ha med i din profil øverst på CVen, slik at arbeidsgiver ser hvilken målretning du har i karrieren, og hvordan dette passer inn med din søknad om stillingen.
Teksten trenger ikke å være lang, kanskje to eller tre setninger mot slutten av profilen din som kan forsterke teksten og lage en mer utfyllende profil. videre så får du også vite mer om hvilke elementer du skal ha med for å underbygge dine karrieremål, slik at arbeidsgiver skjønner hvorfor du søker på stillingen som er utlyst.
Trenger en CV å beskrive karrieremål?
Om du søker på en lignende stilling du har i dag og har ingen annen motivasjon enn å endre arbeidsgiver, trenger du nødvendigvis ikke å ta med dine karrieremål. Er du derimot interessert i å lede karrieren din i en annen retning og søker på en jobb som gir deg helt andre arbeidsoppgaver enn det du har i dag, bør du absolutt ta med dette i profilteksten øverst på CVen.
Årsaken er at arbeidsgiveren eller rekruttereren får et bedre bilde av hvorfor du søker på stillingen, og kan se dette i sammenheng med dine tidligere arbeidserfaringer. Å få frem hvilken bransje eller fagområde du vil jobbe med i fremtiden er viktig så lenge du kan sette dette i sammenheng med dine opparbeidede ferdigheter fra tidligere jobber.
En nyutdannet kan også sette opp karrieremål i sin profil, da de har lite arbeidserfaringer å vise til og må overbevise enda mer om hvorfor de er den rette personen for stillingen. Men hva kan du inkludere dersom du ikke har noe arbeidserfaring å vise til? Da bør du fokusere på din utdannelse og relevante interesser du har på fritiden som kan være aktuelle for stillingen.
Hvilket oppsett bør du bruke for karrieremålene dine?
Det er flere elementer du bør ha med for å fremheve dine karrieremål i din CV som faglige egenskaper, yrkestitler og stillinger, ferdigheter og erfaringer. Til slutt legger du til ditt karrieremål basert på disse kriteriene, slik at arbeidsgiver skjønner sammenhengen i den retningen du går i, og hvorfor du søker på stillingen.
Ditt karrieremål skal sees i sammenheng med:
- Faglig kompetanse som du har opparbeidet deg gjennom tidligere stillinger som er relevant til den stillinger du søker på. Om du søker på en jobb som er en helt annen stilling, eller en forfremmelse av stillingen du har i dag, er det viktig å formidle riktig hvilken kompetanse du har for å fortjene forfremmelse eller mer utfordrende arbeidsoppgaver.
- Yrkeserfaring som kan relateres til stillingen du søker på. Om du for eksempel søker på en stilling som butikkleder og har vært teamleder for et kundesenter tidligere, kan du fokusere på fellestrekk her som kundebehandling, målsetting for teamet og prestasjoner du har gjort på arbeidsplassen.
- Utdannelse og erfaringer som kan underbygge din arbeidserfaring og kompetanse.
- Ditt karrieremål sett i sammenheng med utdannelse og tidligere arbeidsforhold og kompetanse du besitter, slik at de ser en rød tråd med tidligere arbeidsforhold og hvor du er på vei i yrkeslivet.
Det er ikke slik at du trenger å ta med alle disse elementene dersom du for eksempel ikke har arbeidserfaring fra før. Det viktigste er at du studerer kvalifikasjonene på stillingsutlysningen og gir gode eksempler som er relatert til disse. Om ikke vil det være vanskelig for en arbeidsgiver å bli overbevist om at du er den rette for jobben, spesielt om du har verken yrkeserfaring eller erfaringer å vise til.
Hvordan beskriver du karrieremålene dine best?
Vi skal gi deg noen eksempler her på hvordan du skal skrive en CV med karrieremålet ved å å bruke elementene ovenfor. Som nevnt er det viktig at leseren ser en sammenheng mellom det du har gjort tidligere i arbeidslivet, hvilken utdannelse du har, og hvilke egenskaper du besitter.
“En oppegående teamleder utdannet innenfor salg og service. Jeg har de siste 4 årene jobben med å organisere team og vaktlister, sette budsjetter og følge opp ansatte i forhold til salgsmålene. I dag er jeg ute etter nye og spennende utfordringer med å jobbe som butikkansvarlig for å jobbe mer direkte med både kundeservice og personal i en fysisk forretning. Mitt karrieremål er å få muligheten til å drive min egen forretning innenfor klær og klestilbehør, og gjerne innenfor deres konsern. Gjennom min utdannelse og arbeidserfaring, har jeg god kompetanse innenfor salg, service og teamledelse. Erfaringer som er veldig relevant for stillingen dere utlyser.”
I innledningen ovenfor ser dere en sammenheng mellom tidligere arbeidserfaring, utdannelse og karriereretningen han/hun er interessert i. Personen er interessert i å videreutvikle seg og få mer erfaring i en fysisk butikk, men poengterer at hun har relevant erfaring som kommer godt med i den nye stillingen. I tillegg viser personen engasjement og vilje til å stå på for arbeidsgiveren, ettersom han/hun har som mål å drive sin egen forretning i fremtiden.
For å gjøre din profiltekst og karrieremål enda bedre, kan du være mer konkret på hvilke erfaringer og egenskaper som utlyses i stillingsannonsen, slik at du og arbeidsgiver bruker samme språk.
Hva kan du nevne i CV-en i stedet for karrieremål?
Om du ikke har et bestemt karrieremål og søker mer eller mindre på samme stilling som du har nå, så trenger du ikke å ha med dette punktet på Cven. Du kan heller fokusere på de prestasjonene du har gjort i din nåværende stilling, og hvilke egenskaper og utdannelse du har som underbygger dine kvalifikasjoner for stillingen som utlyses.
Selv om du ikke tar med karrieremål, må du likevel overbevise arbeidsgiveren for å bli innkalt på intervju. Bruk derfor kvalifikasjonskravene i stillingsutlysningen som din CV mal når du skal notere tidligere arbeidsoppgaver du har hatt hos din nåværende arbeidsgiver. Fremhev disse arbeidsoppgavene punktvis slik at personen som leser CV-en blir overbevist om at du har de arbeidserfaringene som kreves for å gjøre jobben.
Bør du føre opp karrieremål i 2023?
Ja, alle som søker på en fornemmelse eller en ny karrierevei er nødt til å ha med karrieremål slik at arbeidsgiver forstår hva du kommer fra, og hvor du har tenkt deg i yrkeslivet. Har du planer om å skifte beite, så er det ingen bedre tid enn nå for å gjøre dette.
Er du for eksempel utdannet innenfor webutvikling men synes det er vanskelig å finne jobber innenfor akkurat dette segmentet, har stort sett alle bedrifter i dag behov for egne nettsider, sosiale medier eller andre plattformer å være synlig på.
Så hvorfor ikke søke på stillinger hos store merkevarer som trenger jevnlige oppdateringer av sitt stoff, og har behov for en person som deg som besitter disse kunnskapene? I tillegg kan det være at de betaler bedre et lite webbyrå som du har i dag, da mange har behov for slik kompetanse innomhus.
Det finnes selvfølgelig mange andre sektorer hvor det er relevant å ta med karrieremålet, og spesielt for nyutdannede som ikke har så veldig mye arbeidserfaring å vise til. Da bør du heller fokusere karrieremålet rundt den kompetansen og faglige kunnskapen du har for å underbygge dine karrieremål.
Bør du ta med karrieremålene dine i CV-en?
Er du usikker på dette kan du heller stille deg selv disse tre spørsmålene:
- Er stillingen jeg søker på en forfremmelse i forhold til den stillingen jeg har i dag?
- Er stillingen den samme, men arbeidsgiveren jobber i en helt annen sektor enn jeg har jobbet innen tidligere?
- Har jeg utdannelsen og ferdighetene som kreves for å utføre jobben, men ikke tidligere arbeidserfaring å vise til?
Om du svarte ja på en av disse spørsmålene, bør du definitivt ha med karrieremålene dine på din CV.
Søker du på en stilling for å få en forfremmelse i arbeidslivet, må du gjøre det tydelig i din CV at du fortjener dette og har prestert godt på det nivået du er på nå. Om ikke, vil arbeidsgiveren se etter andre kandidater som har mer erfaring i samme stilling som de søker etter.
Det samme gjelder om du har planlagt å gå over til en ny sektor i samme stilling. Da kan arbeidsgiveren være redd for at du ikke har den samme arbeidslivserfaringene og at du vil kreve mye opplæring rundt dette og henge etter. I slike tilfeller må du overbevise i din CV at du har kvalifikasjonene, utdannelsen og relatert yrkeserfaring å vise til.
Når du har lite utdannelse bør du absolutt ha med karrieremålet for å underbygge din utdannelse og relevante erfaringer og faglige interesser på fritiden. Karrieremålet vil hjelpe arbeidsgiveren å forstå bedre hvorfor du er motivert til denne jobben, og dette er ikke bare en generell søknad som du har sendt på 100 andre stillingsutlysninger.
Oppsummering
- Skriv karrieremålene dine øverst i profilteksten
- Sett karrieremålet i sammenheng med tidligere erfaringer, utdannelse, og stillingen du søker på
- Fremhev alle relevante arbeidsoppgaver du har hatt tidligere i forhold til kvalifikasjonskravene på stillingsutlysningen
- Du skal kun ta med karrieremål på CVen dersom du søker på ny jobb, forfremmelse i et annet selskap, eller om du har lite arbeidserfaring å vise til
Kommentarer