CV Mal » Blogg » Karriere » Søke jobb når du er over 50

Søke jobb når du er over 50

Søke jobb når du er over 50

5/5 - (1 Stemmer)

For mange mennesker kan utsiktene til å søke jobb når de er over 50 være skremmende. Det er angsten for å ikke vite om du vil bli akseptert, frykten for at alderen din kan være en årsak til diskriminering, og usikkerheten om hvordan du skal presentere deg selv i best mulig lys. Så hvordan bytte jobb etter 50 og hvordan gjøre deg mer interessant for arbeidsgivere på søknaden?

I denne blogg artikkelen skal vi utforske hvordan du skal søke på jobb når du er over 50. Vi vil dekke emner som kan alderen din være en årsak til diskriminering for jobber, hvordan søke jobb,  og hvordan du skal presentere deg selv når du har en høy alder. 

Kan alderen din være en årsak til diskriminering i Norge?

Sannheten er at aldersdiskriminering fortsatt er en realitet. Studier har funnet at alder er den vanligste formen for diskriminering på arbeidsplassen, med eldre arbeidstakere som ofte blir oversett for forfremmelser eller får færre muligheter enn yngre kolleger. 

Selv om det finnes lover og regler som skal beskytte oss mot dette, er det i visse omstendigheter at folk blir diskriminert i enkelte yrker på grunn av høy eller lav alder. For eksempel en ung og trendy butikk vil nok helst ha yngre mennesker til å selge varer og møte kundene.  

En annen ting er lovlig forskjellsbehandling på arbeid. I diskrimineringslovverket i Norge gir det rom for å vurdere alder innenfor jobber hvor dette kan være saklig begrunnet. Det kan for eksempel være helsemessige årsaker til at du ikke kan utføre jobben, og at den er for tung og fysisk krevende. 

Det er viktig å være klar over at alderen din kan brukes som grunnlag for diskriminering på arbeidsplassen, og å være forberedt på muligheten. Men likevel finnes det muligheter for å klage inn slike forhold. 

Så lenge det ikke foreligger noen saklig årsak til at du kan få en jobb eller en forfremmelse, finnes det muligheter for å klage forholdet inn og kjøre en sak mot arbeidsgiver. 

Du kan for eksempel ta kontakt med ditt fagforbund for å få juridisk hjelp i slike saker om du mener at du blir diskriminert på grunn av alderen din uten årsak.

Ser du etter en jobb når du er over 50: hva trenger du å vite?

Når du leter etter en ny jobb over 50, er det flere ting du bør være klar over når du skal søke på jobber. For det første bør du være klar over at det er visse bransjer og roller som er mer sannsynlig å være åpne for å ansette eldre arbeidstakere. Disse inkluderer roller innen utdanning, helsevesen og teknologi.

Har du lang erfaring innenfor en sektor og søker på stillinger som krever din kompetanse, skal ikke alderen din være noe hinder i å få jobben. 

Du bør også være klar over at arbeidsgivere kan være mer sannsynlig å ansette noen med erfaring innen et bestemt felt. Har du erfaring fra bransjen du søker på, kan dette være en stor fordel.

Til slutt bør du være klar over at arbeidsgivere kan være mer sannsynlig å ansette noen som passer godt inn i teamet deres. Mange arbeidsgivere foretrekker å bygge opp team med medlemmer i forskjellige aldersgrupper for å både tenke nyskapende med yngre, og få råd og veiledning fra eldre. 

Å tilpasse CVen din til den nye virkeligheten

Når du søker jobb når du er over 50 år, bør CV-en din være skreddersydd til den nye virkeligheten. Du bør fokusere på ferdighetene og erfaringene som er relevante for rollen, og fremheve eventuelle suksesser eller prestasjoner du har hatt i din karriere. 

Bruk en moderne CV mal som hjelper deg med å utforme teksten. Om det er lenge siden sist du har søkt, kan det være store forskjeller i hvordan du skal presentere deg selv i forhold til 20 år siden da du sist søkte på en jobb. 

Du bør fokusere på de siste stillingene du har hatt, og unngå å gå i for mange detaljer om stillinger du hadde for lenge siden. Det kan være fristende å inkludere mye informasjon om tidligere erfaringer på CV-en, men det er viktig å fokusere på den nyeste og mest relevante informasjonen.

Til slutt bør du vurdere utformingen av CV-en din. Hvis du er over 50 år, er det viktig å sørge for at CV-en din er lett å lese og ikke ser for rotete eller overveldende ut.

På en moderne CV l er det mange som velger å ta med et bilde av seg selv. Men dette er ikke en nødvendighet i alle stillinger. Forøvrig kan dette gi arbeidsgiver et positivt inntrykk og gi et ansikt til teksten de kan relatere seg til. 

Når du er over 50 år har du helt sikkert en masse arbeidserfaring å vise til. Men likevel prøv å holde CVen til 2 A4 sider, og skriv arbeidsoppgaver punktvis under hvert arbeidsforhold. Husk å holde disse punktene relevante og interessant for din nye arbeidsgiver.

Bør du nevne alderen din i CV-en når du er eldre?

Dette er et vanskelig spørsmål, siden det ikke finnes noe fasitsvar på. På den ene siden kan du føle at det er viktig å nevne alderen din for å vise potensielle arbeidsgivere at du er over 50 år, og at du har den nødvendige erfaringen og kompetansen for jobben. 

På den annen side kan du føle at å nevne alderen din kan være en årsak til diskriminering. Til syvende og sist er det opp til deg å bestemme om du skal nevne alderen din i CV-en din. 

Hvis du bestemmer deg for å nevne hvor gammel du er, sørg for at du fokuserer på de positive sidene ved å være over 50, for eksempel erfaringen og kunnskapen du kan ta med deg til rollen.

Det er ikke alle stillinger hvor alder er et minuspoeng på søknaden. Så de fleste trenger ikke å bekymre seg for denne biten.

Hvordan presentere deg selv når du søker jobber med en høyere alder?

Når du søker jobber i eldre alder, er det viktig å presentere deg selv i best mulig lys. Dette betyr å fokusere på ferdighetene og erfaringen du har å tilby, og fremheve eventuelle suksesser eller prestasjoner du har hatt i din karriere.

Det er også viktig å være klar over stereotypene som kan være forbundet med å være over 50. For eksempel kan arbeidsgivere anta at du ikke er oppdatert på teknologi eller at du ikke er like fleksibel som yngre kandidater. 

Sørg for at du fremhever kunnskapen din om teknologi, så vel som din vilje til å lære nye ting. Har du sertifiseringer eller kurs for å underbygge moderne ferdigheter på arbeidsplass så gjerne inkluder noen ord om dette. 

Hvordan skal søknadsbrevet ditt se ut når du er over 50?

Når du skal bytte jobb etter 50 år, er det viktig at du skriver søknader som er i tråd med hva arbeidsgiveren ser etter. Et godt jobbsøknad tips er å skreddersy søknaden for hver enkelt jobb du søker på. Ikke send generelle søknader dersom du er sikker på at stillingene kommer til å få mange søknader. Om ikke, vil du ikke vekke noe oppmerksomhet fra potensielle arbeidsgivere. 

Du bør også fokusere på de siste stillingene du har hatt. Er du en person med mange forskjellige jobber opp gjennom årene, er det viktig å ta med de som er mest relevant. Unngå å gå i for mange detaljer om stillinger du hadde for lenge siden som ikke fremhever kompetanse og egenskaper som er nødvendige i stillingen du søker på. 

Det kan være fristende å inkludere mye informasjon om tidligere erfaringer i jobbsøknaden, men dette kan føre til at søknaden din blir for vanskelig og tung å lese. Husk å bruke korte setninger og fremhev viktige aspekter om deg selv. 

Til slutt, sørg for å inkludere en setning om hvorfor du er den beste kandidaten for rollen. Dette er din sjanse til å vise arbeidsgiveren at du har kompetansen og erfaringen som er nødvendig for rollen, og at du brenner for stillingen.

Jobbe etter pensjonsalder

Beslutningen om å jobbe etter pensjonsalder er personlig, og det finnes ikke noe riktig eller galt svar. For noen mennesker kan pensjonering være et kjærkomment pusterom fra en krevende jobb, mens for andre kan tanken på å ikke jobbe være en vanskelig tilpasning.

Det viktigste er å sørge for at du tar den avgjørelsen som er riktig for deg. Hvis du nærmer deg pensjonsalder og er interessert i å jobbe, er det viktig å sørge for at du ser etter stillinger som passer til dine ferdigheter og erfaring.

Det er også viktig å sørge for at du tar hensyn til din fysiske og mentale helse. Hvis du er over 50 og vurderer å jobbe bør du tenke over om stillingene du søker på kan bli for fysisk eller mentalt krevende. 

Det kan være en fordel å unngå å ta på seg jobber som involverer mye reising på kundebesøk, eller for tunge fysiske jobber som du ikke vet om du er i stand til å kunne utføre.

Konklusjon

Å velge å søke etter nye jobber etter at du har fylt 50 år kan være en vanskelig kneik å komme seg over for mange. Men er du ikke fornøyd med den jobben du har i dag, eller ser etter en roligere hverdag med mindre inn og ut av kontoret, er det ingen grunn til å ikke prøve. 

Tross alt, du har jo mange år igjen av arbeidslivet, så hvorfor ikke prøve noe nytt og som du vil trives bedre med over tid?

her får du mange hjelpemidler for å komme i gang. Alt i fra en moderne CV mal til hvordan du skal skrive fengende jobbsøknader for å vekke interesse hos arbeidsgivere. Så om du er innstilt på å gjøre litt jobb på egenhånd for å lykkes i nytt arbeid, har vi verktøyene du trenger for å komme i gang. Lykke til!

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *